הסכם גירושין

במאמר זה יוסבר החשיבות הגדולה שישנה בעריכת הסכם גירושין טוב והאם ניתן לשנות/ לבטלו את חלקים ממנו, ובמידה וכן באילו אופנים. 

הסכם גירושין

הסכם גירושין כמשמעו הינו מסמך ובו טרם הגירושין מסכימים ומתחייבים בני הזוג להתגרש, ובנוסף מגיעים בני הזוג להסכמות בשאר הנושאים כגון הסדרי השהות אופן חלוקת הרכוש ועוד.

ישנה חשיבות גדולה בעריכת הסכם גירושין ובהגעה להסכמות, שכן ההסכם יכול לפטור ולמנוע את כל המחלוקות המיותרות שיווצרו לולא ההסכם, ובעצם ההבדל בין הליך גירושין רווי באמוציות מחלוקות והליכים משפטיים, לבין הליך גירושין שבו הצדדים נפרדים בצורה יפה הינו הסכם הגירושין. 

מה ההבדל בין הסכם גירושין רגיל להסכם גירושין טוב?

הסכם גירושין רגיל מתייחס ונותן מענה רק לנקודות המחלוקת שישנם כרגע בין בני הזוג, לעומת זאת הסכם גירושין טוב "רואה פני עתיד" ונותן מענה לכל נקודת חיכוך ומחלוקת שאמורה להיווצר בהמשך, 

ולכן ישנה חשיבות עליונה בעריכת הסכם גירושין בפני טוען רבני המתמחה בעריכת הסכמי גירושין טובים בכדי שהסכם הגירושין יכלול את כל הנושאים גם את אלו שעתידים לעלות בהמשך, ובכך ימנע מחלוקות מיותרות. 

תוקפו של הסכם הגירושין 

מתי מקבל הסכם הגירושין תוקף?

 הסכם הגירושין מקבל תוקף ברגע שהוא מאושר בבית הדין או לחילופין בבית משפט, לאחר שההסכם אושר בבית המשפט או בבית הדין מקבל הסכם הגירושין תוקף משפטי כמו החלטה שיפוטית ומחייב את הצדדים לנהוג לפי הסכם הגירושין. חשוב לציין שלמרות שישנה אפשרות לאשר את ההסכם בבית משפט, אך הגירושין בפועל יכולים להתבצע אך ורק בבית הדין הרבני מכח סמכותם הייחודית.

 הסכם גירושין שלא אושר בבית הדין 

מה דינו של הסכם הגירושין שנערך ונחתם ע"י הצדדים ובטרם אושר ע"י בית הדין רוצה כעת אחד הצדדים לחזור בו? שאלה זו נידונה בפסקי דין רבים של בית הדין הרבני ומסקנתם שבמידה ולא אושר ההסכם בבית הדין אין לו תוקף מחייב ולכן יכול אחד הצדדים לחזור בו בטרם אושר ההסכם.

ולכן מיד לאחר ההגעה להסכמות וחתימת הצדדים חשוב מאוד לאשר את ההסכם בבית הדין או בבית משפט בהקדם בכדי שיקבל תוקף חוקי ויקבל תוקף של החלטה שיפוטית על כל המשמעויות הנגזרות מכך.

שינוי או ביטול הסכם גירושין

כפי שהוסבר לעיל תוקפו של הסכם גירושין שאושר חזק, ויש לו תוקף של החלטה שיפוטית, ויתרה מזאת הרי כשבן אדם התחייב וחתם על הסכם הגירושין שקלל את כל הנתונים ולקח בחשבון את כל מה שיקרה כתוצאה מכך ולכן לרוב לא ניתן לאחר החתימה על ההסכם לבטלו או לשנות סעיפים ממנו.

 אולם לכל כלל יוצא מן הכלל,  במקרים מסוימים ניתן יהיה לבטל את ההסכם באופן שמצליחים להוכיח שהסכם הגירושין מקפח בצורה קיצונית את אחד הצדדים, או במידה ומוכיחים שאחד הצדדים הטעה את הצד השני בחלק מסעיפי ההסכם, כגון שצד אחד הצהיר בהסכם שיש לו סכום X של רכוש, וכתוצאה מכך סיכמו הצדדים על חלוקה מסוימת, ולאחר מכן מתברר שיש  לו יותר רכוש ממה שהצהיר בהסכם הגירושין, וממילא ההסכם בטעות יסודו. כותב השורות ייצג בתיק בו הנסיבות השתנו באופן משמעותי ולכן פסקו הדיינים כי הסכם הגירושין בטל. 

לסיכום:  

  • יש חשיבות גדולה בעריכת הסכם גירושין שיכלול את כל הנושאים בכדי למנוע מחלוקות מיותרות בהמשך.
  • בשביל שההסכם יקבל תוקף ומשמעות יש לאשרו בבית הדין או בבית משפט.
  • ככלל לא ניתן לבטל או לשנות הסכם גירושין.
  • במקרים מיוחדים ובמידה ומצליחים להוכיח שצד אחד הטעה בהסכם או לחילופין שההסכם מקפח בצורה קיצונית, ניתן לבטל או לשנות את ההסכם.